NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2014. november 19.

KSH - A digitális aláírás alkalmazása a közintézményeknél csökkent 2013-ban

A 2009 és 2011 közötti csökkenést követően 2011 és 2013 között közel egyötödével nőtt a közigazgatás használatban lévő számítógép állománya. Az asztali számítógépek száma 17%-kal bővült, ezen belül az államigazgatási intézmények számítógép-állománya gyarapodott, az önkormányzatoké viszont csökkent.

Utóbbi hátterében a közigazgatási szervek közötti munkamegosztás és ezáltal az eszközök megosztásának változása állhat. A hordozható számítógépek száma mind az önkormányzatok, mind az államigazgatási szervek esetében tovább növekedett, közigazgatási szinten mintegy 28%-kal. A bővülést segíthette, hogy a hordozható számítógépek ára a technológia fejlődésével csökken, így a kisebb költségvetésű szervek is megengedhetik maguknak ilyen eszközök beszerzését.

Az asztali számítógépek melletti, azokat az esetek többségében kiegészítő új típusú technológiák fejlődését jelzi a kézi számítógépek számának erőteljes, közel háromszoros növekedése. Ennek ellenére a közigazgatás teljes számítógép-állományán belül a kézi számítógépek aránya 2013-ban mindössze közel 1,5%-os volt.

A közigazgatásban a leggyakrabban használt infokommunikációs eszközök 2013-ban a számítógép, az internet és az e-mail voltak. 2013-ra a közigazgatási intézmények számítógép-használata elérte a 100%-ot.

Ugyanez mondható el az internethasználatról is, a közigazgatási intézmények szinte mindegyike igénybe vette a világhálót belső működéséhez és ügyintézéséhez egyaránt. Az e-mail használata hasonlóan magas arányban van jelen, viszont ezen a területen az önkormányzatok lemaradása még 2 százalékpont.

Az államigazgatás intranet használata a 2 évvel ezelőtti felméréshez képest visszaesett, de még mindig az intézmények több mint háromnegyede használja ezt az eszközt. Az intranetet használó önkormányzatok aránya ugyan tovább növekedett, még mindig az államigazgatásra jellemző inkább az intranethasználat.

A jelentős különbség fő oka, hogy jellemzően a nagyobb szervek használják ezt az eszközt, elsősorban belső kommunikációra. Az egyébként is kevésbé elterjedt extranet használata tovább csökkent.

Csökkenés tapasztalható a közigazgatás biztonságieszköz-használatában. A leggyakrabban igénybe vett IKT-biztonsági eszközök még mindig a vírusirtó szoftverek és a tűzfalak. Általánosságban jellemző, hogy az államigazgatási szervek nagyobb arányban veszik igénybe ezeket az eszközöket.

2011-ről 2013-ra a digitális aláírás alkalmazása (ami fontos szerepet játszik az e-közigazgatás minél szélesebb körű használatában) mind az államigazgatási intézményeknél, mind az önkormányzatoknál enyhén csökkent.


Forrás: KSH