NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2014. december 3.

KSH - Keresőprogramot 73 százalék tud használni 2013-ban

Ha a lakosság összességéhez viszonyított arányokat nemzetközi összehasonlításban vizsgáljuk, akkor leginkább a digitális írástudás lakosságon belüli elterjedtségéről és fejlettségéről kapunk információt. Amennyiben a valamikori internethasználókhoz viszonyított arányokat nézzük, elsősorban a digitális írástudók tudásbeli fejlettségéről kapunk képet. 

Mindkét esetben a mutatók többségében a magyar adatok meghaladják az EU átlagát, a digitális írástudók szakértelmének fejlettsége viszont már minden mutatónál átlépi azt. A konkrét tevékenységek közül a csevegőszobák használatában és az e-mailek csatolt fájlokkal való küldésében haladjuk meg leginkább az EU-átlagot, ugyanakkor a keresőprogramok és a fájlok weboldalakra való feltöltése még kissé alatta van annak.

A lakosságon belül a keresőprogramok használata és az email küldése csatolt fájlokkal voltak a leginkább elsajátított képességek (2013-ban 73, illetve 70%), bár ezek a legkisebb tudásszintet igénylő tevékenységek.

Ugyanez érvényes a valamikori internethasználók számához való viszonyításban. A legalacsonyabb
elterjedtsége mindkét összehasonlításban a weboldal létrehozásának van, annak ellenére, hogy nem tartozik a legmagasabb szakértelmet követelő tevékenységek közé.

Forrás: KSH