NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2014. december 12.

KSH - A közintézmények 81 százalékának volt honlapja 2013-ban

Az e-közigazgatás szolgáltatói oldala a közigazgatási intézmények interneten keresztül megvalósuló elérhetősége, az általuk nyújtott szolgáltatások elektronizáltságának foka. 2013-ban a megfigyelt közigazgatási szervek 81%-a rendelkezett saját honlappal, ami 23 százalékpontos növekedés 2011-hez képest. 

Ennek hátterében a honlappal rendelkező önkormányzatok számának növekedése áll. Jelenleg az államigazgatási intézmények 63, az önkormányzatok 83%-a elérhető a világhálón. Annak az oka, hogy az önkormányzatok ellátottsága magasabb volt 2013-ban az államigazgatásnál, abban keresendő, hogy az államigazgatási intézmények funkcióinak harmonizálása miatt az egyes szervek honlapjait is központosították.

Ennek következtében a különböző szervek nem önállóan rendelkeznek weboldallal, hanem valamely nagyobb gyűjtőoldal részévé váltak. A közigazgatási szervek közel háromnegyedének honlapjáról volt lehetőségük az állampolgároknak információkat szerezni, 45% az aránya azon szerveknek, ahol űrlapokat lehet letölteni, 10% esetében voltak képesek a felhasználók a kitöltött űrlapjaikat visszaküldeni, teljes körű elektronikus szolgáltatásra pedig csupán a közigazgatási szervek mintegy 3%-ában volt lehetőség.

Utóbbi két arány alacsony értékének az is lehet az oka, hogy sok elektronikus feldolgozást igénylő közigazgatási eljárás a közigazgatási szervek csupán töredékének tartozik az illetékességébe.

Forrás: KSH