NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2014. december 5.

KSH - A vállalkozások 6 százaléka küldött elektronikus számlákat 2013-ban

Nemzetközi összehasonlításban a vállalati erőforrás-tervező (ERP-) rendszerek elterjedtsége Magyarországon még mindig nem jelentős. Elmaradásunk az EU átlagától (27%) a 10 százalékpontot is meghaladta 2013-ban. A magyar vállalkozások az EU-átlagnál (11%) 5 százalékponttal alacsonyabb arányban küldtek automatikus feldolgozásra alkalmas elektronikus számlákat, ezzel az európai rangsor utolsó harmadában helyezkedünk el. 

Jobb képet mutat az elektronikus feldolgozásra alkalmas e-számlák fogadásának elterjedtsége, amire a magyarországi vállalkozások 27%-a volt képes, 2 százalékponttal felülmúlva az EU átlagát. Ezzel Magyarország a 28 ország között a középmezőnyben helyezkedik el.

Országos szinten mind a vállalati erőforrás-tervező (ERP-) rendszerek, mind az ügyfélkapcsolat-kezelő (CRM-) rendszerek alkalmazása növekedett az elmúlt években. Az ERP-rendszerek használatának aránya nagyobb mértékben növekedett, mint a CRM-rendszereké. A 250 főnél több alkalmazottal rendelkező vállalkozások közel kétharmada 2013-ban már használt vállalati erőforrás-tervező rendszereket.

ERP-rendszert a legnagyobb arányban a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás (34%), az információ, kommunikáció (28%) vállalkozásai, ügyfélkapcsolat-kezelő rendszereket pedig az információ, kommunikáció, valamint a pénzügyi tevékenységet végző vállalkozások használtak a leginkább.

A vállalkozások pénzügyi életének gyorsítását szolgálja a számlák elektronikus úton való ügyintézése. Az elektronikus számlák (e-számlák) lehetnek automatikusan feldolgozhatók, illetve érkezhetnek csatolmányként. 2013-ban a megfigyelt vállalkozások több mint negyede fogadott e-számlákat automatikus feldolgozásra alkalmas adatcserén keresztül, közülük a legnagyobb arányban a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás (35%), illetve az információ, kommunikáció (41%) nemzetgazdasági ág vállalkozásai.

Automatikus feldolgozásra alkalmas elektronikus számlákat jellemzően a nagy, 250 fő feletti
vállalkozások küldtek nagyobb arányban (23%), a kis- és közepes vállalkozások esetében még mindig a csatolmányként küldött elektronikus számla a jellemzőbb.

A vállalati erőforrás- és ügyfélkapcsolat-kezelő rendszerek használata területi szempontból kiegyenlített volt 2013-ban. A legnagyobb és legkisebb használati aránnyal rendelkező régiók közötti különbség nem jelentős. Mindkét eszköz használatának tekintetében Nyugat-Dunántúl régió vállalkozásainak aránya növekedett a legnagyobb mértékben (3–7 százalékpont között).

Az elektronikus számlák használatának területi vonatkozásában nincs jelentős különbség az egyes régiók között, az automatikus feldolgozásra alkalmas számlák küldése esetében a legkisebb (Dél-Dunántúl: 4%) és legnagyobb (Közép-Magyarország: 6%) használati aránnyal rendelkező régió közötti különbség mintegy 2 százalékpont; ugyanez a különbség az automatikus feldolgozásra alkalmas számlák fogadása esetében 9 százalékpont (az észak-alföldi 21 és a közép-magyarországi 30%-os használati aránynál).Forrás: KSH