NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2015. január 8.

KSH - A mobiltelefon-előfizetések száma 29 ezerrel csökkent, 2014. december

2014. III. negyedév végén a mobiltelefon-előfizetések száma továbbra is meghaladta a 11,6 milliót, azonban az állomány egy év alatt 29 ezerrel (0,2%-kal) csökkent. A negyedév végén száz lakosra 118 mobiltelefon-előfizetés jutott, közel négyszer annyi, mint vezetékes. 

A havidíjas előfizetések száma a tárgynegyedév végén meghaladta a 6,3 milliót, ami 2,1%-kal
több 2013 azonos időszakához képest. Ezzel párhuzamosan a feltöltőkártyás előfizetések száma 158 ezerrel, aránya 1,2 százalékponttal csökkent.

A feltöltőkártyás előfizetések aránya éveken keresztül magasabb volt a havidíjas előfizetésekénél, mivel a fogyasztókat sokáig a havidíjas mobiltelefon-csomagokkal szembeni bizalmatlanság jellemezte. A feltöltőkártyás szolgáltatást főként az alapdíjtól való mentesség tette népszerűvé.

Azonban ez a tendencia megfordult 2011 végétől, amikor is a havidíjas előfizetések száma meghaladta a feltöltőkártyás előfizetésekét. A változás hátterében egyrészt az áll, hogy a post-paid típusú szolgáltatások percdíjai sok esetben alacsonyabbak, mint a pre-paid típusú előfizetéseké, másrészt a havidíj egy része vagy akár a teljes egésze lebeszélhető.

Továbbá sok esetben a havidíj nemcsak alacsonyabb percdíjakat, hanem kedvező adatforgalmat is biztosít a felhasználók részére. A havidíjas előfizetések elterjedésével párhuzamosan a mobiladat-előfizetések száma is folyamatosan emelkedik, az adatforgalom 2013. III. negyedévhez képest 17%-kal nőtt.

Ez a nagyobb adatátviteli sebesség elérést lehetővé tevő hálózatfejlesztésekre és az okostelefonok elterjedésére vezethető vissza. Magyarországon 2011 óta a mobilszolgáltatók
folyamatosan fejlesztik a negyedik generációs (4G) mobilhálózatot, amelynek segítségével a felhasználók az arra alkalmas mobiltelefonjaikkal még gyorsabb internetezésre kapnak lehetőséget.

A szolgáltatók által bevezetett kedvező díjcsomagok nemcsak a mobilinternet, hanem a szöveges és multimédiás üzenetek forgalmát is bővítették, mert bizonyos díjcsomagok ingyenes SMS- és MMS-küldési lehetőséget biztosítanak az előfizetők számára. Ennek köszönhetően az SMS-ek száma 0,5, az MMS-eké pedig 14%-kal növekedett egy év alatt.

2014 III. negyedévében 2,1 milliárd hívást kezdeményeztek a mobilhálózatokból, 0,6%-kal többet, mint 2013 III. negyedévében. A mobilhálózatból indított hívások időtartama 4,6%-kal nőtt, meghaladta a 4,8 milliárd percet.

Ezen belül a más hálózatokba történt hívások időtartama 9,2, a saját hálózatba irányuló hívások időtartama 2,7%-kal több volt az előző év azonos időszakához képest. (Az elmúlt negyedévhez képest a legnagyobb részarányú [61%], saját hálózatba irányuló hívások időtartama 0,5%-kal növekedett, a más mobilhálózatokba történt hívások időtartama pedig 2,7%-kal csökkent.)

A negyedévben egy mobil-előfizetésre 179 beszélgetés jutott, 2-vel kevesebb, mint az előző negyedévben, de 2-vel több, mint egy évvel korábban. A tárgyidőszak alatt egy előfizetésre átlagosan 413 percnyi beszélgetés jutott, ami naponta 4,5 perces telefonálást jelentett.

2014 III. negyedévében a vezetékes fővonalak száma az egy évvel korábbihoz képest 5,5%-kal növekedett, és meghaladta a 2,9 milliót. A VoIP-hangcsatorna vezetékes fővonalszámon belüli 47%-os részaránya az előző negyedévekhez hasonlóan tovább nőtt, ami 6,5 százalékponttal több az előző év azonos időszakához képest. Az ISDN-vonalak aránya (13%) egy év alatt alig változott. A tárgyidőszak végén a száz lakosra jutó vezetékes fővonalak száma 30 darab volt.

2013 III. negyedévéhez képest a vezetékes hálózatból indított hazai és nemzetközi hívások száma együttesen 15%-kal, időtartama pedig 10%-kal csökkent. A beszélgetések összesített idejének több mint harmada VoIP-alapú4 volt.

2014 III. negyedévében is jellemző volt az a tendencia, hogy az előfizetők kevesebbszer, de átlagosan hosszabb ideig beszélgettek vezetékes telefonról (3,9 perc), mint mobiltelefonról (2,3 perc). Az egy vonalra jutó beszélgetések száma (internethívások nélkül) 96 darab volt 2014. III. negyedévben.

Mind a vezetékes, mind a mobilhálózatból indított hívások átlagos ideje a nemzetközi
hálózatban történő hívások esetén volt a legmagasabb. Az összes telefonbeszélgetésre fordított idő egyötödét tették ki a vezetékes telefonról indított hívások.

Az előzetes adatok alapján a megfigyelt távközlési szolgáltatók távközlési (internet, kábeltelevízió, telefon) tevékenységéből származó 2014. III. negyedévi nettó árbevétele (206 milliárd forint) folyó áron 1,9%-kal magasabb volt az előző év azonos időszakinál (202 milliárd forint). Ezen belül a mobiltávközlési szolgáltatásból származó árbevétel lényegében stagnált (+0,1%).


Forrás: KSH