NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2015. január 27.

Tárki - A munkahelyen inkább használnak magáncélra mobilt az emberek, mint munkaidőn kívül munkaügyben, 2015. január

A munkahelyen a mobiltelefonozás során nem különül el élesen a munka és a magánélet. A válaszadók mindössze 15%-ról mondható el, hogy munkaidőben csak munka céljából, szabadidőben pedig csak magáncélból telefonál vagy sms-ezik – mutatta ki a Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézetének megbízásából készült 2014. májusi adatfelvétel.

A munkával rendelkező válaszadók túlnyomó többsége a kommunikáció terén nem különíti el élesen a munkát a magánélettől. Mindössze a válaszadók 15%-ról mondható el, hogy munkaidőben csak munka céljából, szabadidőben pedig csak magáncélból telefonál vagy sms-ezik.

A munkahelyen inkább használnak magáncélra mobilt az emberek, mint munkaidőn kívül munkaügyben (1. ábra). Amíg a válaszadók 80%-a különböző gyakorisággal, de használja munkaidőben magáncéllal a mobiltelefonját telefonálásra vagy sms-ezésre, addig csupán a válaszadók 59%-a állította azt, hogy többé-kevésbé gyakran használja a mobilkészülékét munkával kapcsolatos ügyben a szabadság vagy munkaszüneti nap alatt, 70% pedig azt mondta, hogy hétköznap, nem munkaidőben is intéz munkaügyeket.

Ha nincs is egyensúly a két szféra között, úgy tűnik, hogy a munka és magánélet határai átjárhatóvá váltak a mobiltechnológiák elterjedésének köszönhetően.

Jelentős eltérés figyelhető meg ugyanakkor a kék- és a fehérgalléros munkavállalók (vagyis a munkások és az irodában dolgozók) mobiltelefon-használati szokásai között. A munkahelyen a fehérgallérosok a kékgallérosokhoz képest sokkal nagyobb mértékben használják a mobiljukat munkával kapcsolatos ügyek intézésére. Vagyis a kékgallérosoknál a munkahelyen a munka és a magánélet jobban összemosódik.

A szabadság vagy munkaszüneti nap alatt is némileg magasabb azon fehérgallérosok aránya (5%), akik inkább munkavégzésre használják a mobiltelefonjukat, mint a kékgallérosok körében (2%). Azonban a fehérgallérosokra jellemzőbb az is, hogy a szabadidejükben inkább magáncélra használják a telefonjukat (53%). Összességében tehát a szabadság és a munkaszüneti napok esetében is a kékgallérosokra jellemzőbb a munka és a magánélet közötti határok elmosódása, mivel a kékgallérosok 53%-nál nem helyeződik előtérbe a magánélet a szabadidőben, amíg a fehérgallérosoknál ez az arány csak 47%.

1. ábra: Mobiltelefon használata telefonálásra és e-mailezésre (%)


2. ábra: A mobiltelefonok használatának leggyakoribb oka munkaidőben és 
szabadság alatt a fehér- és a kékgallérosok körében (%)


Forrás: Tárki