NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2015. február 6.

Ipsos - Egészségügyi adatait megőrzők 17 százaléka online teszi, 2015. január

Az Ipsos Egészségügyi üzletága 2014 végén országos reprezentatív kutatást végzett a felnőtt magyar lakosság körében azzal kapcsolatban, hogy egészségügyi témákban mire és hogyan használjuk az okostelefonunkat/tabletünket.  

A tények: a magyar felnőtt lakosság körében a legfrissebb adatok szerint 37% az okostelefon penetráció és 67% az asztali számítógépé / laptopé / tableté. A megkérdezettek csupán 4%-a használja okostelefonját vagy tabletjét az életmód, egészségmegőrzés támogatására. Nem meglepő módon az alkalmazók többsége a 18-39 éves korosztályból kerül ki, elsősorban a főiskolát, egyetemet végzettek közül. A nemek tekintetében némiképp női túlsúly érvényesül, de az urak aránya sem elhanyagolható.

A kutatás fényt derített arra is, hogy viszonylag alacsony az egyes egészségügyi és életmód alkalmazások ismertsége és használata. Azok, akik mindennapi életük során használnak ilyen alkalmazást, elsősorban az étrend, diéta betartásának támogatására teszik ezt. A rendszeres testmozgás, mint fontos életmód-elem támogatása okostelefonnal vagy tablettel elhanyagolható és csupán alkalomszerű. Az egészségügyi és terápia menedzsmenttel kapcsolatos alkalmazások ismertsége a teljes magyar lakosság körében nem éri el az egy százalékot.

A megkérdezettek 10%-a őrzi meg egészségügyi adatait, de ezt jelenleg a többség (83%) még offline teszi. Az idősebbek esetén az adattárolás 13%, ami nem kimagasló és azt jelenti, hogy az orvosra bízzuk a nyilvántartást. Leginkább laborleleteket tárolunk vagy vérnyomás adatokat. Érdekes és meglepő, hogy a lakosság mindössze 3,5%-ának van életmóddal kapcsolatos honlapon vagy egészségügyi honlapon regisztrációja.

Egyelőre még távol vagyunk attól, hogy az orvosi konzultáció során okostelefont vagy tabletet használjunk a konzultáció támogatására - ezt jelenleg a felnőtt lakosság csupán 1,5%-a teszi. A felnőtt magyar lakosság legnagyobb arányban (9,4%) spontán a www.webbeteg.hu-t említik, mint ismert betegségkereső, betegség-magyarázó felületet.

Az orvos ugyan nincs mindig a „kezünk ügyében", mégis egyelőre inkább tőle reméljük, hogy megmondja, mi a legjobb nekünk. A szakembertől várjuk el, hogy utat mutasson, miként éljünk, hiszen magunktól nem használunk vagy csak nagyon kevesen keresünk fel ilyen jellegű oldalakat. A változás azonban elkezdődött.

Forrás: Ipsos