NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2015. március 19.

KSH - Az internet-előfizetések száma 7,2 millió, a 20 százaléka üzleti célú, 2015. március

Az internetpiac dinamikus bővülése folytatódott, az előfizetések száma 2014. IV. negyedév végén meghaladta az 7,2 milliót, ami 12%-kal volt több a 2013 azonos időszakinál. A piac egyre inkább koncentrálódik: az előfizetések több mint 93%-át 7 szolgáltató biztosítja. 

A vizsgált időszakban az internet-előfizetések 80%-a volt egyéni és 20%-a üzleti. Ez az előző év azonos időszakához viszonyítva 5 százalékpontos eltolódást jelentett az egyéni előfizetések irányába.

2014 IV. negyedévében a vezeték nélküli szegmens 17%-kal bővült az előző év azonos időszakához képest. Ehhez jelentősen hozzájárult az egyre inkább megfizethető mobilinternet, ami szintén 17%-kal növekedett. Az összes internet-előfizetés 65%-a mobilkategóriába tartozott, részaránya egy év alatt 2,4 százalékponttal nőtt.

A vezetékes internet két legjelentősebb technológiája közül a – közel 17%-os részesedésű – kábelhálózatos előfizetések száma éves szinten 7,1%-kal nőtt, az xDSL-előfizetések csoportja pedig lényegében stagnált (-0,3%). A szélessávú (kábeltévés és xDSL-előfizetés együtt) internet-előfizetés aránya egy év alatt 2,2 százalékponttal csökkent.

Az egyéb kategória előfizetéseinek száma – ami magában foglalja LAN-internetet és az optikai újgenerációs hálózatokat is – a tárgyidőszakban 38,7 ezer darabbal (10%-kal) haladta meg a bázisidőszakit. Az összes előfizetésen belüli részaránya gyakorlatilag nem változott egy év alatt, a vizsgált időszak végén 5,8% volt. A kapcsolt vonali (modem) és ISDN-előfizetések száma tovább csökkent, az előző év azonos időszakához képest 19%-kal.

A tárgyidőszakban a vezetékes interneten keresztül az előfizetők letöltési forgalma 274 ezer, feltöltési forgalma pedig 147 ezer terabyte volt. Éves szinten a letöltési forgalom 899 ezer, a feltöltés pedig közel 512 ezer terabyte volt. 2014 IV. negyedévében a mobilinternetes adatforgalom 9,1 ezer terabyte volt, ami 12%-kal több az előző negyedévinél. A mobilinternet-forgalom negyedévente folyamatosan növekedett, 2014-ben meghaladta a 31 ezer terabyte-ot.

A garantált sávszélesség a szolgáltató által az előfizető számára megadott elméleti minimum garantált sávszélesség (vonali bitsebesség). 2014 IV. negyedévében az előfizetések 35%-a a 4 és 10 Mbit/s közötti, további 30%-a pedig az 1 Mbit/s alatti sávszélességbe tartozott. A kiemelkedően gyors sebességet biztosító sávszélességbe (20–50 Mbit/s és az 50 Mbit/s feletti tartományokba) az előfizetések csupán 7%-a tartozik.

2014. IV. negyedévben az internetszolgáltatásból származó nettó árbevétel meghaladta a 43 milliárd forintot, ami folyó áron 2,8%-kal volt több az egy évvel korábbinál. Az árbevétel változása nem tükrözi az előfizetések számának ennél dinamikusabb bővülését, az akciók (például online rendelés esetén az első két hónap kedvezményes; internethasználatot is tartalmazó mobiltelefon-előfizetések) és a díjak mérséklődése miatt. Az internet-szolgáltatásokból származó árbevétel 38%-a a mobilinternetes előfizetésekből képződött, ami 13%-kal volt több, mint egy évvel korábban.


Forrás: KSH