NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2015. június 19.

KSH - Az internet-előfizetések száma 7,4 milló, 12 százalékkal növekedett, 2015. június

Az internetpiac dinamikus bővülése folytatódott, az előfizetések száma 2015. I. negyedév végén meghaladta a 7,4 milliót, ami 12%-kal volt több a 2014 azonos időszakihoz képest mért szintnél. A piac egyre inkább koncentrálódik: az előfizetések több mint 93%-át 7 szolgáltató biztosítja.

A vizsgált időszakban az internet-előfizetések 81%-a volt egyéni, míg 19%-a üzleti, ez az előző év azonos időszakához viszonyítva 2 százalékpontos eltolódást jelentett az egyéni előfizetések irányába.

Az elmúlt negyedévek során végbement lendületes fejlődés mozgatórugója a szolgáltatók gyors alkalmazkodása volt a technológiai változásokhoz és a folyamatos éles árverseny. 2015 I. negyedévében a vezeték nélküli szegmens – ezen belül a legnagyobb részt képező, egyre inkább megfizethető mobilinternet – 16%-kal bővült az előző év azonos időszakához képest. Az összes internet-előfizetés 65%-a mobilinternet volt, részaránya egy év alatt 2,2 százalékponttal nőtt.

A vezetékes internet két legjelentősebb technológiája közül a – 17%-os részaranyt képviselő – kábelhálózatos előfizetések száma éves szinten 6,5, az xDSL-előfizetések csoportja pedig 1,4%-kal nőtt. A szélessávú vezetékes (kábeltévés és xDSL-előfizetés együtt) internet-előfizetés aránya egy év alatt 1,9 százalékponttal csökkent. Az egyéb kategória előfizetéseinek száma – amely magában foglalja a LAN-internetet és az optikai újgenerációs hálózatokat is – a tárgyidőszakban 40,1 ezer darabbal (10%-kal) haladta meg a bázisidőszakit. Az összes előfizetésen belüli részaránya gyakorlatilag nem változott egy év alatt, a vizsgált időszak végén 5,8% volt. A kapcsolt vonali (modem) és ISDN-előfizetések száma tovább csökkent, az előző év azonos időszakához képest 20%-kal.

2015. I. negyedévben az előfizetők vezetékes interneten keresztüli letöltési forgalma 291 ezer, a feltöltési forgalma pedig 149 ezer terabyte volt. A mobilinterneten keresztül bonyolított adatforgalom 9,3 ezer terabyte volt, 37%-kal több az egy évvel korábbinál.

Az előfizetések 34%-a a 2 Mbit/s alatti, további 27%-a pedig a 10 és 30 Mbit/s közötti garantált sávszélességi7 tartományba tartozott a vizsgált időszakban. A kiemelkedően gyors sebességet biztosító tartományokba (30 – 100 Mbit/s és az 100 Mbit/s feletti tartományokba) az előfizetéseknek még csak a 15%-a tartozott.

2015. I. negyedévben az internet-szolgáltatásból származó nettó árbevétel megközelítette a 44 milliárd forintot, ami folyó áron 6,2%-kal volt több az egy évvel korábbinál. Az árbevétel változása nem tükrözi az előfizetések számának ennél dinamikusabb bővülését, köszönhetően az akcióknak (például online rendelés esetén az első két hónap kedvezményes; mobiltelefon-előfizetések, amelyek tartalmaznak internethasználatot is) és a díjak mérséklődésének. Az internet-szolgáltatásokból származó árbevétel 38%-a a mobilinternetes előfizetésekből képződött, ami 11%-kal volt több, mint egy évvel korábban.

Forrás: KSH