NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2015. augusztus 14.

Kutatópont - A nyaralás alatt a második legfontosabb hírforrás az internet, 2015. augusztus

Ki tudunk-e kapcsolni, amikor kikapcsolódunk? – erre a kérdésre kereste a választ a Kutatópont legfrissebb kutatása, amelyből kiderült, hogy az okostelefonnal rendelkezők csaknem egyharmada használja készülékét nyaralás közben hírek olvasására, politikai, közéleti témákkal kapcsolatos tájékozódásra, nemtől és kortól függetlenül. 

A Kutatópont kutatása, amely a felnőtt magyar lakosság médiafogyasztási szokásait vizsgálta többek között arra is rávilágít, hogy a magyar felnőttek egyharmada közepes gyakorisággal, míg egyötödük csupán alkalomszerűen tájékozódik a belföldi hírekről. Rendszeres hírfogyasztónak a megkérdezettek 15 százaléka vallotta magát, a legnagyobb arányban a 60 év fölötti korosztályra jellemző, hogy napi szinten tájékozódik az aktuális eseményekről.

A felmérés szerint hazánkban csak minden harmadik ember jut el nyaralni, és jellemzően valamely belföldi település jelenti az úti célt. Akik megtehetik, hogy szabadságuk alatt elutazzanak, jellemzően nem a hírek hallgatásával vagy olvasásával töltik idejüket. A megkérdezettek alig egynegyede követi a hazai aktualitásokat nyaralása idején.

A magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők között nagyobb arányban fordul elő, hogy ilyenkor is tájékozódnak az aktuális eseményekről. Míg az alapfokú végzettséggel rendelkezők csupán 16 százaléka, addig az egyetemet vagy főiskolát végzettek 41 százaléka vallotta azt, hogy nyaralás közben is követi a híradásokat. A férfiak és a nők közel azonos arányban tájékozódnak, és jellemzően a fővárosban élők azok, akik a vakáció idején is szükségét érzik, hogy kövessék a legfrissebb hazai eseményeket.

„Kutatásunk azt mutatja, hogy a nyári uborkaszezon alatt nem csupán hírekből van kevesebb, hanem hírfogyasztóból is, bár akinek van okostelefon a birtokában kevésbé akarja vagy tudja elzárni magát az aktuális eseményektől.” – mondta el Székely Levente a Kutatópont kutatási igazgatója.

Mivel a legtöbb szálláshelyen ma már alapfelszereltség a TV készülék, az aktuális hírek elsődleges forrása az aktualitásokat nyaralás alatt is követők körében a televízió (38%). Az okostelefonok és a vezeték nélküli internetkapcsolat térhódításának eredménye, hogy az emberek csaknem egynegyede internetes hírportálokat böngészve tájékozódik a legfrissebb hazai hírekről. A harmadik leggyakoribb információ- és hírforrás a nyaralás alatt a család, a barátok, és az ismerősök (17%). Ilyenkor a rádió, a hetilapok vagy a közösségi portálok, mint hírcsatornák használata elenyésző (13-16%).

A nyaralás során a legtöbben a politikai, közéleti eseményeket követik (40%), de sokan kíváncsiak a gazdasági témákat érintő hírekre is (28%). „A megkérdezett férfiak közel egyharmada követi a sporteseményeket a szabadság ideje alatt, a nők azonban inkább a szórakoztató, bulvár jellegű témák iránt érdeklődnek. A tudományt érintő hírekkel nem szeretünk foglalkozni a vakáció idején, azokat jellemzően csak a felsőfokú végzettséggel rendelkezők keresik.” – mondta el Székely Levente.

Forrás: Kutatópont