NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2015. szeptember 14.

KSH - Az IKT gazdasági ágban foglalkoztatottak száma 70 ezer fő, 2015. szeptember

2015 II. negyedévében a mobiltelefon-előfizetések száma megközelítette a 12 milliót. Ezen belül a havidíjas előfizetések növekedése tovább folytatódott, aránya 56% volt. A telefonbeszélgetésre fordított idő több mint négyötödét mobiltelefonról kezdeményezték.

A mobilhálózat adatforgalma 44%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Tovább növekedett az internet-előfizetések száma: 2015. II. negyedév végén megközelítette a 7,7 milliót, ennek kétharmada mobilinternet-előfizetés volt.

Az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág árbevétel- és létszámadatai

2015. II. negyedévben – az előzetes adatok alapján – a statisztikai főtevékenységük szerint az információ, kommunikáció (TEÁOR’08 szerint J) nemzetgazdasági ágba sorolt, a 4 fő feletti foglalkoztatottal rendelkező vállalkozások értékesítésből származó – folyó áron számított – bevétele
meghaladta a 627 milliárd forintot, ami 6,9%-kal volt több az előző év II. negyedévinél. Az egyes ágazatok között a 42%-os súlyt képviselő távközlési ágazat (TEÁOR’08 szerint 61) vállalkozásai 261 milliárd forint bevételt értek el.

Az információtechnológiai és az egyéb információs szolgáltatás tevékenység ágazatokba (TEÁOR’08 szerint 62 és 63) sorolt vállalkozások együttes árbevétele (265 milliárd forint) növekedett a legnagyobb mértékben, 27%-kal. A megfigyelés időszakában az értékesítés árbevétele 6,2%-kal csökkent a kiadói tevékenység (TEÁOR’08 szerint 58), illetve 24%-kal a film-, video-, televízióműsor-gyártás, hangfelvétel-kiadás, műsor-összeállítás, műsorszolgáltatás (TEÁOR’08 szerint 59–60) ágazatokban.

2015 II. negyedévében – az intézményi munkaügyi statisztika adatai szerint – az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ágban a legalább 5 főt foglalkoztató gazdasági szervezeteknél a teljes munkaidőben alkalmazásban állók létszáma 69,7 ezer fő volt, 2,1%-kal több az egy
évvel korábbinál.

Ezen belül legnagyobb arányban (61%) az információtechnológiai és az egyéb információs szolgáltatás tevékenység ágazatokban működő gazdasági szervezetek biztosítottak teljes munkaidős foglalkoztatást 42,8 ezer fő alkalmazott számára, 9,0%-kal meghaladva az egy évvel korábbit. A nemzetgazdasági ág többi ágazatában 4,3–13% között csökkent a létszám, legnagyobb mértékben a kiadó tevékenység ágazatban.

2015 II. negyedévében az egy főre jutó havi bruttó átlagkereset a nemzetgazdasági ág egészében kismértékben (1,9%-kal), a távközlési ágazatban átlagosan 4,1%-kal (19 ezer forinttal) emelkedett a 2014. II. negyedévihez képest. A megfigyelés időszakában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete a kiadói tevékenység ágazatban volt a legalacsonyabb (336 ezer forint), 74%-a a nemzetgazdasági ág átlagának.

Forrás: KSH