NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2015. szeptember 16.

KSH - Az internet-előfizetések száma 7,7 millióra növekedett - 81 százaléka egyéni, 2015. szeptember

Az internetpiac dinamikus bővülése folytatódott, az előfizetések száma 2015. II. negyedév végén megközelítette a 7,7 milliót, ami 13%-kal volt több a 2014 azonos időszakitól. A piac egyre inkább koncentrálódik: az előfizetések több mint 93%-át 7 szolgáltató biztosítja. 

A vizsgált időszakban az internet-előfizetések 81%-a volt egyéni, míg 19%-a üzleti, ez az előző év azonos időszakához viszonyítva 2 százalékpontos eltolódást jelentett az egyéni előfizetések irányába.

Az elmúlt negyedévek lendületes fejlődését a szolgáltatók gyors alkalmazkodása az újabb technológiákhoz, valamint az éles árverseny magyarázta. 2015 II. negyedévében a vezeték nélküli szegmens – ezen belül a legnagyobb arányú, egyre inkább megfizethető mobilinternet is – 17%-kal bővült az előző év azonos időszakához képest. Az összes internet-előfizetés kétharmada mobilinternet volt, részaránya egy év alatt 2,3 százalékponttal nőtt.

A vezetékes internet két legjelentősebb technológiája közül a – 16%-os részarányt meghaladó – kábelhálózatos előfizetések száma éves szinten 5,9, az xDSL-előfizetéseké pedig 1,5%-kal nőtt. A szélessávú vezetékes (kábeltévés és xDSL-előfizetés együtt) internet-előfizetés részaránya egy év alatt 2,1 százalékponttal csökkent. Az egyéb kategória előfizetéseinek száma – amely magába foglalja a LAN-internetet és az újgenerációs optikai hálózatokat is – a tárgyidőszakban 43,4 ezer darabbal (11%-kal) haladta meg a bázisidőszakit.

Az összes előfizetésen belüli részaránya alig változott, a vizsgált időszak végén 5,7% volt. A kapcsolt vonali (modem) és ISDN-előfizetések száma tovább csökkent, az előző év azonos időszakához képest 23%-kal. 2015. II. negyedévben az előfizetők vezetékes interneten keresztüli letöltési forgalma (289 ezer terabyte) 43, a feltöltési forgalma (144 ezer terabyte) 24%-kal növekedett az előző év azonos időszakához képest.

A mobilinternetes adatforgalom 9,9 ezer terabyte volt, 38%-kal több az egy évvel korábbinál.

Az előfizetések 31%-a a 2 Mbit/s alatti, 27%-a pedig a 10 és 30 Mbit/s közötti garantált sávszélességi tartományba6 tartozott a vizsgált időszakban. A kiemelkedően gyors sebességet biztosító (30–100 Mbit/s és afeletti) tartományokba az előfizetéseknek még csak a 16%-a tartozott.

2015. II. negyedévben az internetszolgáltatásból származó nettó árbevétel 45 milliárd forint volt, folyó áron 7,4%-kal volt több az egy évvel korábbinál. Az árbevétel változása nem tükrözi az előfizetések számának ennél dinamikusabb bővülését, az akciók (például az online rendelés edvezményei vagy az internethasználatot is tartalmazó mobiltelefon-előfizetések) és a díjak mérséklődésének következtében. Az internetszolgáltatásokból származó árbevétel 38%-a a mobilinternetes előfizetésekből képződött, ami 9,0%-kal volt több, mint egy évvel korábban.

Forrás: KSH