NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2015. november 23.

GfK - A telekommunikációs eszközök eladása 18 százalékkal növekedett, 2015. november

  • A tabletek iránti kereslet immár csökkenésbe váltott. 
  • Telekommunikáció: folytatódik az eddigi trend
A szektor teljesítménye továbbra is a legerősebbek közé tartozik: 2015 harmadik negyedévében a teljes eladás 11 százalékos értékbeli növekedést könyvelhetett el az előző év azonos időszakához képest. Az emelkedés hátterében az okostelefonok állnak erőteljes kétszámjegyű értékbeli bővüléssel, miközben a hagyományos (feature) telefonok egyre inkább kiszorulnak a piacról. Az okostelefonoknál a piac a magasabb kategóriájú termékek felé mozdult el.

Információs technológia: a tavalyit alulmúló számok

Az IT szektorban 2015. július-szeptember időszakban kismértékű – 5 százalékos – értékbeli visszaesés volt látható az előző év azonos időszakához képest. A korábban szokásosnak mondható emelkedő trend ebben az időszakban érvényét vesztette. Meglepő módon a tabletek teljesítménye volt az egyik legalacsonyabb: kétszámjegyű értékbeli csökkenést mutatott a tavalyi évhez képest. Minden jel arra mutat, hogy ez a termékcsoport már elérte a telítődési pontot és inkább már csak stagnáló-visszaeső eredményeket fog produkálni. Szintén gyengébb notebook eladásokat regisztráltak a forgalmazók, bár ennek mértéke visszafogottabb, mint a tableteké.

Irodatechnikai eszközök: csökkenő nyomtatási kedv

A szektor teljesítménye 2015 harmadik negyedévében közepes mértékben – 7 százalékkal – maradt el az előző év azonos időszakában mért eladásokhoz képest. Ugyanez mondható el az eladási darabszámokról is. A csökkenés egyaránt érintette a hardvereket (nyomtatók és multifunkciós eszközök), valamint a kellékanyagokat is (toner, patron). Az átlagárak tekintetében épp ellentétes az elmozdulás, a nyomtatókat leszámítva mindegyik termékkategória átlagára kismértékű emelkedést mutat.

Fotó: a lejtmenet folytatódik

A fotótermékek szektora 11 százalékkal alacsonyabb értékesítési forgalmat realizált 2015 harmadik negyedévében az egy évvel korábbihoz képest. A legnagyobb szegmens a kompakt fényképezőgépeké, amely kétszámjegyű visszaesést produkált, így nem mozdult el az előző időszakokban mérsékelt eredményekkel jellemezhető pályáról. Ezzel egy időben a cserélhető lencsés gépek tavalyhoz képest 19 százalékkal tudtak növekedni, de sajnos ez a teljesítmény sem tudta kompenzálni a teljes piac lassulását.Forrás: GfK