NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2015. november 27.

KSH - A háztartások 30 százaléka mobil szélessávú internetet használt 2014-ben

A magyar háztartások körében 2014-ben is a szélessávú internetkapcsolatok domináltak: 67%-uk a helyhez kötött, további 30%-uk pedig mobil szélessávú kapcsolatot használt a világhálóhoz való csatlakozásra.

Hazánkban évek óta szoros kapcsolat van a háztartás havi nettó jövedelme és a szélessávval való rendelkezés aránya között. A háztartások magasabb jövedelem esetén nagyobb arányban rendelkeznek szélessávú internetkapcsolattal. 2014-ben az összes szélessávval rendelkező háztartás közel fele (48%) a nettó 200 ezer forint feletti jövedelmi kategóriába tartozott. A keskenysávú mobilkapcsolat 2014. évi 2,4, illetve az analóg telefonvonal 1,0%-os aránya némileg magasabb, illetve alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

2014-ben már valamennyi régióban a szélessávú kapcsolattípusok (DSL, egyéb szélessávú) használata domimált a háztartások körében. A szélessávon belül a fejlettebbnek számító helyhez kötött szélessávú kapcsolattípus aránya Dél-Alföldön és Észak-Magyarországon (74, illetve 73%), a feltörekvő mobil szélessávé (2013-ig egyéb szélessávú) pedig Közép-Magyarországon volt a legmagasabb (34%).

Az egyre kisebb súlyt képviselő keskenysávú típusok közül az analóg telefonvonalon keresztüli kapcsolódás aránya Közép-Magyarországon (1,7%), míg a keskenysávú mobil kapcsolattípusé Dél-Dunántúlon (5,9%) volt a legnagyobb.

2014-ben a magyarországi vállalkozások 85%-a használt valamilyen helyhez kötött szélessávú kapcsolatot (xDSL, optikai, kábel stb.), mobil szélessávú kapcsolatot a vállalkozások 59, egyéb mobilkapcsolatot 31%-uk vett igénybe.

A kapcsolattípusok közül a szélessávú mobilinternet-kapcsolat használatának aránya növekedett a legnagyobb mértékben (9,2 százalékponttal) a vállalkozások körében.

A legszélesebb körben használt letöltési sebesség 2 és 10 Mbit/s közötti volt, a vállalkozások 37%-a rendelkezett ilyen letöltési sebességű internetkapcsolattal. 2013-hoz képest nagyobb mértékben a 30 és 100 Mbit/s letöltési sebességgel rendelkező internetkapcsolatok használatának aránya növekedett, mintegy 4 százalékponttal.

A vállalkozások által a leginkább használt, helyhez kötött szélessávú internetkapcsolat területi eloszlásában nincsenek jelentős különbségek: 2014-ben legmagasabb használati aránnyal (90%) Közép-Dunántúl, a legalacsonyabbal (84%) Észak-Alföld rendelkezett.

A letöltési sebesség esetében jelentősebb területi különbség csak a 100 Mb/s feletti kategóriát jellemezte, a közép-magyarországi vállalkozások részaránya kiemelkedő, közel 13%-a rendelkezik ilyen letöltési sebességgel. A 100 Mb/s feletti letöltési sebességű kapcsolattípus használatának aránya Nyugat-Dunántúlon, a 30 és 100 Mb/s közötti letöltési sebességet használóké Dél-Dunántúlon nőtt a legnagyobb mértékben.Forrás: KSH