NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2015. december 4.

KSH - A középfokú végzettségűek 49 százaléka használt felhőtárat 2014-ben

2014-ben a magyar lakosság 12%-a vett igénybe felhő alapú szolgáltatásokat, a 16–24 évesek 24, a 25–34 évesek 26, az 55–64 évesek 8 és a 65–74 évesek 2%-a. Iskolai végzettség szerint e szolgáltatásokat a középfokú végzettségűek 49, a felsőfokú végzettségűek 40 és az alapfokú végzettségűek 11%-a vette igénybe.

A felhasználók 30%-a képek, 23%-a szöveges tartalmak, Excel-állományok, prezentációk, 18%-a zene és 15%-a videó (filmek, tv-programok) tárolására használta a felhő alapú szolgáltatásokat. Az e-könyvek vagy e-magazinok tárhelyhasználatának részaránya 2014-ben 7,8% volt.

A tárhelyhasználat kerülésének okai között a legnagyobb arányban a tárolási igény hiányát jelölték meg a válaszadók: a tárhelyhasználók 40%-a vagy saját eszközön, illetve e-mailen tárolja a digitális anyagait, vagy ritkán, illetve soha sem tárolja a hozzá befutó információkat.

A használók negyede vagy más módon végez fájlmegosztást vagy nem is oszt meg fájlokat. A válaszadók további 14%-a a biztonsági és a bizalmas információk veszélyeztetettsége miatti aggodalom, 13%-a a használathoz szükséges szaktudás hiánya, 8,5%-a pedig a szolgáltatók megbízhatóságának megkérdőjelezése miatt nem vette igénybe a felhő alapú szolgáltatást.

2014-ben majdnem minden tizedik magyarországi internethasználó vállalkozás vett igénybe térítésidíjköteles felhő alapú szolgáltatást. Közülük kiemelkednek az információs, kommunikációs tevékenységet végző vállalkozások, melyek 28%-a fizetett elő tárhely-szolgáltatásra, ezen belül 15–15%-uk használta ezt elektronikus levelezésre, illetve fájlok interneten történő tárolására.

A felhő alapú szolgáltatásra előfizető vállalkozások közel fele bérelt kizárólag az adott vállalkozás rendelkezésére álló szervert a szolgáltatás igénybevételéhez, 62%-uk pedig megosztott szerverek használatával oldotta meg tárhelyigényét.

A felhő alapú szolgáltatásokat nem használó, internet-előfizetéssel rendelkező vállalkozások elsődleges korlátozó okként (az esetek 55%-ában) a használathoz szükséges tudás elégtelenségét jelölték meg. Emellett mintegy felük tart adatainak nyilvánosságra kerülésétől, 40%-uk pedig a szolgáltatás árát tartotta túl magasnak.Forrás: KSH