NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2016. január 5.

KSH - Az internet-előfizetések száma 8 millió, 12 százalékkal emelkedett, 2015. december

Az internetpiac dinamikus bővülése folytatódott, az előfizetések száma 2015. III. negyedév végén meghaladta a 7,9 milliót, ami 12%-kal több a 2014 azonos időszakinál. A piac koncentráltsága magas, az előfizetések több mint 95%-a mindössze 10 szolgáltatóhoz tartozik. A vizsgált időszakban az internet-előfizetések 81%-a volt egyéni, 19%-a üzleti, ez az előző év azonos időszakához viszonyítva nem változott.

Az elmúlt negyedévek lendületes fejlődését a szolgáltatók technológiai változásokhoz való gyors alkalmazkodása és a folyamatos árverseny magyarázza. 2015 III. negyedévében a vezeték nélküli szegmens – ezen belül a legnagyobb arányú, egyre inkább megfizethető mobilinternet is – 16%-kal bővült az előző év azonos időszakához képest. Az összes internetelőfizetés kétharmada mobilinternet volt, részaránya egy év alatt 2,2 százalékponttal nőtt.

A vezetékes internet két legjelentősebb technológiája közül a – 16%-os részarányt képviselő – kábelhálózatos előfizetések száma éves szinten 5,9, az xDSL-előfizetéseké 1,1%-kal nőtt. A szélessávú vezetékes (kábeles és xDSLelőfizetés együtt) internet-előfizetés aránya egy év alatt 2,1 százalékponttal csökkent.

Az egyéb kategória előfizetéseinek száma – amely magába foglalja LAN-internetet és az újgenerációs optikai hálózatokat is – a tárgyidőszakban 11%-kal (45,9 ezer darabbal) haladta meg a 2014. III. negyedévit. Az előfizetések 5,7%-a tartozott az egyéb kategóriába (LAN, bérelt vonal), az aránya stagnált 2014. III. negyedévihez képest. A kapcsolt vonali (modem) és ISDNelőfizetések száma tovább csökkent az előző év azonos időszakához képest (18%-kal).

2015. III. negyedévben az előfizetők vezetékes interneten keresztüli letöltési forgalma (280 ezer terabyte) 33, a feltöltési forgalma (131 ezer terabyte) pedig 7,0%-kal növekedett az előző év azonos időszakához képest. A mobilinternet adatforgalma 11,2 ezer terabyte volt, 38%-kal több az egy évvel korábbinál.

Az előfizetések 30%-a a 2 Mbit/s alatti, 27%-a pedig a 10 és 30 Mbit/s közötti garantált sávszélességi tartományba5 tartozott 2015 III. negyedévében. A kiemelkedően gyors sebességet biztosító tartományokba (30–100 Mbit/s és afeletti tartományokba) az előfizetések 16%-a tartozott.

2015. III. negyedévben az internetszolgáltatásból származó nettó árbevétel 46,0 milliárd forint volt, folyó áron 7,2%-kal több az egy évvel korábbinál.

Az akciók (például az online-rendelés kedvezményei vagy az internethasználatot is tartalmazó mobiltelefon-előfizetések) és díjak mérséklődése miatt az árbevétel változása nem tükrözi az előfizetések számának ennél dinamikusabb bővülését. Az internetszolgáltatásokból származó árbevétel 40%-a a mobilinternetes előfizetésekből képződött, ami 11%-kal volt több, mint egy évvel korábban.

Forrás: KSH