NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2016. január 4.

KSH - A havidíjas mobiltelefon-előfizetések száma 6 százalékkal emelkedett, 2015. december

2015. III. negyedév végén a mobiltelefon-előfizetések száma 11,8 millió volt, az állomány egy év alatt 208 ezerrel (1,8%-kal) bővült. Az előfizetők száma annak ellenére emelkedik, hogy a mobilpiac egyre inkább telítettebb.

A szolgáltatók közötti éles versenyt bizonyítja, hogy a szolgáltatók már nem csak az új ügyfelekre, hanem a versenytársak előfizetőinek megszerzésére is törekszenek.

A teljes állományon belül a havidíjas előfizetések száma tovább emelkedett, 2015. III. negyedév végén meghaladta a 6,7 milliót, ez 6,4%-kal több, mint 2014 azonos időszakában. Ezzel szemben a feltöltőkártyás előfizetések száma 194 ezerrel, aránya pedig 2,4 százalékponttal csökkent.

A havidíjas előfizetések egyre nagyobb mértékű aránya azzal magyarázható, hogy az új ügyfelek mellett a feltöltőkártyások egy része is átvált szerződéses csomagra, mivel a havidíjas előfizetések percdíjai sok esetben alacsonyabbak és adatforgalmat is biztosítanak az ügyfelek számára.

A kombinált szolgáltatáscsomagok és a havidíjas előfizetések elterjedésével a mobiladat-előfizetések száma is folyamatosan emelkedik. Az adatforgalom 2014 III. negyedévéhez képest 73%-kal növekedett, meghaladta a 14,8 ezer terabyte-ot.

Az összes adatforgalom 53%-a 3G/UMTS1 rendszeren történő internetezésből származott. Az adatforgalom folyamatos növekedése a hálózati infrastruktúra fejlődésének és az internetképes hordozható technológiai eszközök elterjedésének az eredménye.

Egy év alatt a küldött SMS-ek száma 3,4, az MMS-eké 9,7%-kal csökkent, ami az okostelefonokon mobilinternettel használható, helyettesítő alkalmazások elterjedésével függ össze.

2015 III. negyedévében a mobilhálózatból közel 2,1 milliárd hívást kezdeményeztek, ez 1,1%-kal több az egy évvel korábbinál, míg a mobiltelefonálással töltött összes percidő 7,1%-kal bővült (5,1 milliárd perc).

A más hálózatokba történt hívások időtartama éves szinten 13, a saját hálózatba irányuló hívásoké 3,2%-kal növekedett. (Az elmúlt negyedévhez képest a legnagyobb részarányt [59%] képviselő saját hálózatba irányuló hívások időtartama 1,2, a más mobilhálózatokba történt hívásoké pedig 0,6%-kal csökkent).

2015 III. negyedévében a mobilhálózatból indított hívások percideje közül a nemzetközi hívások percideje növekedett a legnagyobb mértékben (24%-kal). Az egy mobil-előfizetésre jutó beszélgetések száma (177 darab) kismértékben csökkent az előző év III. negyedévéhez képest.

Egy előfizetésre július–szeptemberben átlagosan 435 percnyi beszélgetés jutott, ez naponta átlagosan 4,7 perc telefonálásnak felelt meg.

A vezetékes fővonalak száma 2015. III. negyedév végén 3 millió 71 ezer darab volt, 2,1%-kal több az előző év azonos időszakinál. Az ISDN-vonalak száma (350 ezer darab) 5,4%-kal csökkent egy év alatt.

A VoIPhangcsatornák (kábeltelevíziós, illetve szélessávon megvalósuló helyhez kötött telefonszolgáltatás) száma ugyanakkor 11%-kal emelkedett, a vezetékes vonalszámon belüli részarányuk pedig – az egy évvel korábbihoz képest 4 százalékpontot növekedve – meghaladta az 50%-ot. A III. negyedév végén a száz lakosra jutó vezetékes fővonalak száma 31 darab volt.

A bekapcsolt vezetékes fővonalak 82%-a egyéni fővonal, 17%-a üzleti fővonal volt. Az összes bekapcsolt fővonal alig több mint 1,0%-a volt nyilvános és egyéb fővonal.

A vezetékes hálózatból indított hívások száma 11, időtartama pedig 4,8%-kal csökkent 2014 III. negyedévéhez képest. A beszélgetések összesített idejének több mint harmada VoIP-alapú3 volt. A VoIP-típusú hívások részaránya az összes híváson belül 2,7 százalékponttal növekedett egy év alatt.

A vezetékes hívások 72%-át egyéni fővonalról, 27%-át pedig üzleti előfizetők indították. A vezetékes telefonálással töltött percidő 87%-a egyéni, 13%-a üzleti hívás volt. Az egyéni előfizetők által indított hívások átlagos ideje (5,0 perc) 3,1 perccel meghaladta az üzleti fővonalról kezdeményezett beszélgetések időtartamát.

A gyakran díjmentes hálózaton belüli beszélgetést és jelentős ingyenes idősávot is tartalmazó csomagok elterjedése következtében az előfizetők kevesebbszer, de hosszabb ideig beszélgettek vezetékes telefonról (4,2 perc), mint mobiltelefonról (2,5 perc).

2015. III. negyedévben az egy vonalra jutó beszélgetések száma (internethívások nélkül) 82 darab volt, 12-vel kevesebb, mint egy évvel korábban. A telefonbeszélgetésre fordított idő több mint egy hatodát tették ki a vezetékes telefonról indított hívások.

2015. III. negyedévben az előzetes adatok alapján a megfigyelt távközlési szolgáltatók (internet, kábeltelevízió, telefon) távközlési tevékenységéből származó nettó árbevétele (212,3 milliárd forint) folyó áron 2,7%-kal magasabb volt az előző év azonos időszakinál (206,7 milliárd forint).

A vezetékes szolgáltatásból származó nettó árbevétel-növekedés főként a hálózatfejlesztéseknek és a szolgáltatók által kínált kombinált csomagok népszerűbbé válásával magyarázható.

A mobiltávközlési szolgáltatásból származó árbevétel az előző évhez képest emelkedett, ami – az alacsony bázis mellett – az új piaci szereplők megjelenésével függ össze.

Forrás: KSH