NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2016. február 9.

eNet - A webáruházak 43 százaléka egy logisztikai szolgáltatóval köt szerződést, 2016. február

Az eNET a 2015. évi logisztikai kutatásában a Magyarországon működő, online kiskereskedelemmel foglalkozó cégek logisztikai megoldásait vizsgálta.

A kutatás rámutatott, hogy a webáruházaknál elérhető szállítási módok közül továbbra is a futárszolgálatos kézbesítés a leggyakrabban megtalálható, a webáruházaknál elérhető szállítási módok átlagos száma 2,5.

A futárszolgálatok közül a három legnagyobb szerződésállománnyal rendre a GLS, az MPL és a DPD rendelkezik (a korábbi felvásárlás miatt a GTR-re vonatkozó adatokat is tartalmazza a DPD értéke.)

A futárszolgálatos kézbesítést biztosító webáruházaknál az elérhető futárszolgálatok átlagos száma 1,2.

A személyes átvételt biztosító, személyzettel rendelkező partner pontok közül a Pick Pack Pontok az elterjedtebbek az ilyen átvételi módot kínáló és a kutatásban részt vevő webáruházak körében.

A magyarországi webáruházak 43%-a egy logisztikai szolgáltatóval köt szerződést, közel egyharmada pedig több szereplővel is rendelkezik szerződéssel.

A fennmaradók viszont egyáltalán nem kötnek megállapodást logisztikai szolgáltatóval. 2014-ről 2015-re nőtt azok aránya, akik több logisztikai szolgáltatóval is kötnek szerződést.

A logisztikai szolgáltatóval kötött szerződések jellemzően határozatlan időre szólnak, egyáltalán nem jellemző az egy évnél rövidebb időszakra szóló szerződés.

A webáruházak 87%-a biztosít a raktáron lévő termékek esetén garantált kiszállítási időt. A legjellemzőbb garantált kiszállítási idő a 48 órán belüli garantált kiszállítás.

A magyarországi webáruházak 36%-ánál fordult elő 2014-ben külföldről érkező megrendelés.

A nemzetközi megrendelések elsősorban a szomszédos országokból érkeztek (85%), de egyéb európai és nem európai országokból is volt megrendelés.

A hazai webáruházak 78%-ánál fordult elő visszáru 2014-ben.Forrás: eNet