NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2016. február 3.

Szállás.hu - Az online szállásfoglalások 60 százaléka 1-2 éjszakás 2015-ben

Az előzetes várakozásokat túlteljesítve, 10 százalékos bővüléssel zárta a tavalyi évet a belföldi turizmus, amihez hozzájárult, hogy 40 százalékkal nőtt a SZÉP-kártyás fizetések száma is. 

A Szallas.hu elemzése alapján tavaly még inkább az 1, illetve 2 éjszakás kalandokat keresték a magyarok, a három legnépszerűbb település sorrendben Budapest, Siófok és Hajdúszoboszló volt. A 2016-os előfoglalási adatokból pedig már most látható, hogy a foci EB és a terrorveszély némileg átalakítja nyaralási szokásainkat.

A belföldi vendégforgalom szempontjából legerősebb hónapoknak számító július és augusztus tavaly még zsúfoltabbá vált: míg 2014-ben a foglalások 45 százaléka érkezett erre az időszakra, 2015-ben 50 százalékra nőtt ez az arány.

"Ugyanakkor 2015 első felére sem lehetett panasza a vendéglátóknak, amiben valószínűleg nagy szerepet játszottak a május végén lejáró SZÉP-kártya feltöltések is, tavasz végén ugyanis 7 százalékkal többen indultak útnak" - magyarázta Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezetője.

Tavaly már közel 40 százalékkal többször került elő a SZÉP-kártya a szállásdíjak kiegyenlítésekor, ráadásul az ilyen típusú szállásfoglalások átlagértéke is 4 százalékkal nőtt. Ennek ellenére a magyarok közel kétharmada még mindig legfeljebb 50 000 forintot költ belföldi szállásra.

Többször kevesebbet? 

2015-ben még inkább az 1, illetve 2 éjszakás kalandokat kerestük, melyek az összes foglalás több mint 60 százalékát adták. Tavaly is az államalapítási ünnep hosszú hétvégéjét akartuk a leginkább kiélvezni: augusztus 23-a, vasárnap volt az a nap, amelyet az országban a legtöbben nem otthonukban, hanem valamilyen belföldi szálláshelyen töltöttek.

A Szallas.hu éves összevetése szerint még mindig a főváros és Pest megye a legnépszerűbb úti cél, ezt követi Siófok, illetve Somogy megye, amely többek között Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye kárára még tovább növelte részesedését a hazai turizmusban.

A szállástípusok alapján továbbra is az apartmanok a legnépszerűbbek a belföldi utazók körében. "Az összes foglaláson belül a hotelek - leginkább a 2 csillagos szállodák - tudták növelni a részesedésüket, a panziók népszerűsége viszont csökkent" - tette hozzá a Szallas.hu ügyvezetője.

Bár tavaly minden szálláshelytípus esetében megfigyelhető volt az átlagos foglalási érték növekedése, az apartmanok maradtak a legközelebb a 2014-es értékhez, a legnagyobb növekedést pedig a 4-5 csillagos hotelek, valamint a motelek érték el.

"Idén valószínűleg 3-5 százalékkal drágábban kelnek majd el a belföldi szálláshelyek, és összességében további 9 százalékos piacbővülésre számítunk tavalyhoz képest" - mondta Szigetvári József.

A Szallas.hu 2015-ben egyéni rekordot is döntött, volt olyan nap, amikor a közvetített szállásforgalom értéke meghaladta a 400 millió forintot.

Foci-EB és terrorveszély 

A Szallas.hu 2016-os előfoglalási adatai alapján elmondható, hogy az elmúlt év terrorcselekményei a magyar utazókra is hatottak: soha nem volt még ilyen mennyiségű belföldi előfoglalás a júliusi és augusztusi hónapokra, ezenkívül Horvátország is kimagasló népszerűségnek örvend.

"Mi úgy látjuk, hogy a magyar vendégek többsége idén inkább belföldön nyaral, illetve külföldi utazás kapcsán a terrorfenyegetettség szempontjából szintén alacsony rizikóval bíró Horvátországot választja" - mondta Szigetvári József.

A szakember hozzátette, hogy ez alól talán csak a foci-EB kivétel, hiszen a verseny helyszínéül szolgáló francia városokba irányuló szálláskeresés nagyon megugrott, ugyanakkor szabad szálláshelyeket már gyakorlatilag alig lehet találni.

Top 10 belföldi utazási célpont 2015-ben (Zárójelben a 2014-es helyezések)

1. Budapest (1.)
2. Siófok (2.)
3. Hajdúszoboszló (3.)
4. Eger (4.)
5. Balatonfüred (5.)
6. Szeged (7.)
7. Gyula (8.)
8. Pécs (6.)
9. Miskolctapolca (10.)
10. Hévíz (-)

Forrás: Szállás.hu