NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2016. március 24.

KSH - A távközlési ágazatban a legmagasabb az átlagkereset - 501 ezer forint, 2016. március

2015 IV. negyedévében a mobiltelefon-előfizetések száma meghaladta a 11,8 milliót, ezen belül a havidíjas előfizetések aránya 58%-ra nőtt. 

A mobilhálózatokból kiinduló hívások száma (2,0 milliárd darab) 2,4%-kal csökkent, időtartama (5,3 milliárd perc) ugyanakkor 6,0%-kal emelkedett. A telefonbeszélgetésre fordított idő több mint négyötödét mobiltelefonról kezdeményezték. A mobilhálózat adatforgalma 40%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

Tovább növekedett az internet-előfizetések száma: 2015. IV. negyedév végén meghaladta a 8,1 milliót, ennek 67%-a mobilinternet-előfizetés volt.

Az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág árbevétel és létszámadatai

2015 IV. negyedévében – az előzetes adatok alapján – a statisztikai főtevékenységük szerint az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ágba sorolt, legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások értékesítésből származó – folyó áron számított – bevétele 791 milliárd forint volt, ez 12%-kal több az előző év azonos időszakinál. Az egyes ágazatok közül a 35%-os súlyt képviselő távközlési ágazat vállalkozásai 275 milliárd forint bevételt értek el, ez 2,6%-kal kevesebb, mint az előző évben.

Az információtechnológiai és az információs szolgáltatás tevékenység ágazatokba sorolt vállalkozások együttes árbevétele (346 milliárd forint) növekedett a legnagyobb mértékben, 26%-kal. Az értékesítés árbevétele 6,5%-kal növekedett a kiadói tevékenység, illetve 21%-kal a film-, video-, televízióműsor-gyártás, hangfelvétel-kiadás, műsor-összeállítás, műsorszolgáltatás ágazatokban.

2015 IV. negyedévében – az intézményi munkaügyi statisztika adatai szerint – az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ágban a legalább 5 főt foglalkoztató gazdasági szervezeteknél a teljes munkaidőben alkalmazásban állók létszáma 71,3 ezer fő volt, 1,3%-kal több az egy évvel korábbinál.

Ezen belül legnagyobb arányban (62%) az információtechnológiai és az információs szolgáltatás tevékenység ágazatok gazdasági szervezetei biztosítottak teljes munkaidős foglalkoztatást, a 44,1 ezer fős alkalmazotti létszám 5,9%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A többi ágazatban 3,4–8,1% közötti mértékben csökkent az alkalmazottak száma, a legnagyobb mértékben a kiadói tevékenység ágazatban.

2015 IV. negyedévében az egy főre jutó havi bruttó átlagkereset (472 ezer forint) a nemzetgazdasági ág egészében 5,0%-kal növekedett. (A nemzetgazdaság egészét tekintve – a közfoglalkoztatottak nélkül – a havi bruttó átlagkereset 277 ezer forint volt.)

A nemzetgazdasági ágon belül a legmagasabb átlagkeresetűnek (501 ezer forint) számító távközlési ágazatban a bruttó átlagkereset átlagosan 1,3%-kal (6 ezer forinttal) nőtt a 2014. IV. negyedévihez képest. A legalacsonyabb bruttó átlagkereset (359 ezer forint) a kiadói tevékenység ágazatban volt, a nemzetgazdasági ág átlagának 76%-át tette ki.

Forrás: KSH