NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2016. május 24.

IVSZ - Észtországban az iskolákban minden kommunikáció digitális, 2016. május

Minden iparágat érint a digitális átalakulás, legfeljebb más-más ütemben - mondta Vityi Péter, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) alelnöke Budapesten.

Az IVSZ Vállalati Innováció Konferenciáján az alelnök kifejtette: miközben a fotó, a média, a zene és a szórakoztató elektronikai ipar már digitális rendszerben működik, a szállásfoglalással, személyszállítással foglalkozó cégeknél még zajlik az átállás, illetve vannak az egyelőre érintetlen területek, mint a gyógyszer- és az egészségipar, amelyeket a közeljövőben ér el a digitalizáció. 

Az innovatív vállalatok a hagyományos szereplőknél gyorsabban lépnek, az egész értékláncban teljesen új piaci szereplők léphetnek fel, ilyen például a virtuális térben létező Uber és airbnb, amelyek masszív konkurenciát jelentenek a kizárólag fizikai világban otthonos cégeknek - mutatott rá az alelnök.

Demeter Ákos, a Deloitte Zrt. partnere úgy vélte: a vállalatoknak minden - rövid, közép- és hosszú - időtávon gondolkodniuk kell, figyelni a technológiai trendeket, a piacot, és reagálni a változásokra. A Deloitte felmérése szerint a magyar kis- és középvállalkozások nem élenjáró innovátorok, nem használják ki a mobil, és az online megoldásokban, valamint a közösségi médiában rejlő lehetőségeket sem - jelezte. Kalle Palling észt parlamenti képviselő, az európai uniós bizottság elnöke előadásában elmondta, hogy Észtországban a gyerekek hétéves korukban kezdenek programozni tanulni, az iskolákban minden kommunikáció digitális, az ország nagy részét ingyenes wifi fedi le, a parlament is javarészt papír nélkül működik. 

Az észt képviselő szerint a sikeres digitális átállás egyik kulcsa az állami és a magánszektor együttműködése, részben azért, mert a magánszektorban tevékenykedő cégek adják az emberek által használt szolgáltatások jelentős részét. Emellett egyre nagyobb szerepet kap a közösségi megosztáson alapuló gazdaság (sharing economy). 

A PwC felmérése szerint miközben 2013-ban a megosztáson alapuló termékek, szolgáltatások mintegy 50 milliárd dollár globális értékesítési bevételt generáltak, ez az érték 2025-re eléri a 335 milliárd dollárt - ismertette. Kalle Palling úgy vélte, hogy az új technológiák felé nyitott hozzáállás szükséges: az Uber alkalmazás például összehozza az egy irányba közlekedő embereket, amivel csökkenhet az utakon lévő autók száma, hozzájárulhat a környezetvédelemhez. Mindazonáltal nélkülözhetetlen, hogy ezek a cégek együttműködjenek az egyes országok kormányaival, betartsák a szabályokat, és fizessenek adót - szögezte le.
Megemlítette, hogy az észt adóhivatal a közelmúltban felajánlotta az Uber vezetőségének, hogy a közösen kidolgozott elektronikus adózási platformot világszerte használhatják majd az Uber-sofőrök. Ennek lényege, hogy az utak adózása automatikusan megtörténik. Emellett az észt parlament február végén olyan törvényjavaslatot terjesztett be, amelyben szabályoznák az Uberhez hasonló digitális platformok működését.

Forrás: MTI