NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2016. július 22.

KSH - A mobilinternetes előfizetések aránya 39 százalékra emelkedett, 2016. július

Az internetpiac dinamikus bővülése tovább folytatódott, az előfizetések száma 2016. I. negyedév végén meghaladta a 8,2 milliót, ami 11%-kal volt több a 2015 azonos időszakinál. 

A piac koncentráltsága magas: az előfizetések több mint 96%-át 10 szolgáltató biztosította. Az internet-előfizetések 81%-a volt egyéni, míg 19%-a üzleti, ez az előző év azonos időszakához képest nem változott.

A több éve tartó lendületes fejlődés mögött a szolgáltatók gyors alkalmazkodása a technológiai változásokhoz és a folyamatos árverseny állnak. 2016 I. negyedévében a vezeték nélküli szegmens – ezen belül az egyre inkább megfizethető mobilinternet is – 13%-kal bővült az előző év azonos időszakához képest. Az összes internet-előfizetés 67%-a mobilinternet volt, részaránya egy év alatt 1,6 százalékponttal nőtt.

2016. I. negyedév végén a vezetékes internet-előfizetések száma 5,7%-kal növekedett 2015 azonos időszakához képest. Ezen belül a legjelentősebb technológia, az 51%-os részarányt képviselő kábelhálózatos előfizetéseinek száma 5,8 (71,8 ezer), az optikai hálózatosé 14 (59,3 ezer), az xDSL-előfizetéseké 1,6%-kal (12,6 ezer) nőtt az előző év azonos időszakához képest. A szélessávú vezetékes (kábeltévés, optikai és xDSLelőfizetés együtt) internet-előfizetések aránya (31%) egy év alatt 1,4 százalékponttal csökkent.

2016 I. negyedévében az előfizetők vezetékes interneten keresztüli letöltési forgalma (405 ezer terabyte) 38, feltöltési forgalma (169 ezer terabyte) pedig 12%-kal növekedett az előző év azonos időszakához képest. 2016. január–márciusban a vezetékes interneten keresztüli letöltési forgalom
2,4-szerese volt a feltöltési adatforgalomnak. A mobilinternet adatforgalma 15,4 ezer terabyte volt, 31%-kal több az egy évvel korábbinál.

Az előfizetések 26%-a a 2 Mbit/s alatti, 28%-a pedig a 10–30 Mbit/s közötti garantált sávszélességi tartományba, a kiemelkedően gyors sebességet biztosító tartományokba (legalább 30 Mbit/s) az előfizetéseknek a 19%-a tartozott.

2016 I. negyedévében az internetszolgáltatásból származó nettó árbevétel 47,5 milliárd forint volt, folyó áron 8,1%-kal több az egy évvel korábbinál.

Az árbevétel változása kevésbé követi az előfizetések számának ennél dinamikusabb bővülését az akciók (például az online rendelés esetén az első két hónap kedvezményes vagy az internethasználatot is tartalmazó mobiltelefon-előfizetések) és a díjak mérséklődésének eredményeképpen.

Az internet-szolgáltatásokból származó árbevétel 39%-a a mobilinternetes előfizetésekből képződött, ami 8,8%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

2016. január–márciusban az internet-előfizetésekből származó nettó árbevételből a szélessávú vezetékes (kábeltévés, optikai és xDSL-előfizetés együtt) internetszolgáltatások árbevételének (24,9 milliárd forint) aránya 52% volt, amely 1,3 százalékponttal csökkent egy év alatt.


Forrás: KSH