NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2016. július 14.

PwC - A bankok 95 százaléka félti piacait a pénzügyi technológiai cégektől a világon, 2016. június

A hagyományos pénzintézetek 83 százaléka úgy véli, hogy piacaikat veszélyeztetik a pénzügyi technológiai szolgáltatást nyújtó, úgynevezett fintech cégek - derült ki a PwC üzleti tanácsadó cég tanulmányából.

Az MTI-hez eljuttatott összegzés szerint a bankoknál még ennél is nagyobb, 95 százalék a fintech cégektől tartók aránya.

A felmérés 46 országból 544 vezérigazgató, innovációs vezető, informatikai igazgató és a pénzügyi szolgáltatási szektor digitális és technológiai átalakulásával foglalkozó felsővezető részvételével készült, és magában foglalja a pénzforgalmi szolgáltatásokat, a vagyon- és eszközkezelési piacot, a bank- és biztosítási szektort.

A pénzeszköz-átutalási és pénzforgalmi ágazatban tevékenykedő válaszadók arra számítanak, hogy a következő öt évben piaci részesedésük 28 százalékát elbukhatják a fintech cégek térnyerése miatt, a banki szakemberek 24 százalékos piacvesztéssel számolnak. 

Mindeközben a fintech cégek úgy vélik, hogy akár a piac egyharmadát is elhódíthatják a hagyományos szereplőktől.

A PwC tanulmányában a pénzügyi szolgáltató vállalatok 67 százaléka a haszonkulcsra nehezedő nyomást tekinti legnagyobb nyomásnak, mivel az innováció miatt csökkenő működési költségek lehetővé teszik a fintech cégek díjainak alacsonyan tartását, így a haszonkulcs csökken, nehézséget okozva ezzel a díjüzletre fókuszáló piaci szereplőknek. A felhőalapú platformokra való áttérés pedig nem csak a beruházási költségeket, hanem a folyó infrastrukturális kiadásokat is mérsékli.

A felmérés azt mutatja, hogy a fintech cégekkel való leggyakoribb együttműködési forma a közös partnerség, amely a PwC szerint azt jelenti, hogy a pénzügyi szolgáltató vállalatok még nem állnak készen arra, hogy teljes mértékben elköteleződjenek a fintech mellett. 

A közös munka legnagyobb kihívásaként a hagyományos vállalatok az informatikai biztonságot (53 százalék), a szabályozási bizonytalanságot (49 százalék) és az eltérő üzleti modellt (40 százalék) említették. A fintech cégek pedig a vállalatvezetési és vállalati kultúra különbözőségét (54 százalék), az eltérő működési folyamatokat (47 százalék) és a szabályozási bizonytalanságot (43 százalék) emelték ki.

A PwC szakértői szerint a pénzügyi rendszer közvetítői feladatait új, technológia által vezérelt üzleti modellek veszik át, becslésük alapján a következő 3-5 éven belül a fintech iparágba több mint 150 milliárd forintot ruháznak majd be globálisan, a pénzintézetek és a technológiai vállalatok pedig egymást túllicitálva igyekeznek majd beszállni a versenybe.

Forrás: MTI