NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2016. szeptember 29.

KSH - A mobilinternet adatforgalma 33 százalékkal emelkedett, 2016. október

Az internetpiac dinamikus bővülése tovább folytatódott, az előfizetések száma 2016 II. negyedév végén meghaladta a 8,4 milliót, amely 10%-kal volt több a 2015 azonos időszakinál. A piac koncentráltsága magas: az előfizetések több mint 96%-át 10 szolgáltató biztosította. Az internet-előfizetések 81%-a volt egyéni, míg 19%-a üzleti. Ez az előző év azonos időszakához képest nem változott.

A több éve tartó lendületes fejlődés mögött a szolgáltatók gyors alkalmazkodása a technológiai változásokhoz és a folyamatos árverseny állnak. 2016 II. negyedévében a vezeték nélküli szegmens 12%-kal bővült az előző év azonos időszakához képest. Ehhez jelentősen hozzájárult a mobilinternet-előfizetések száma, amely 13%-kal növekedett. Az összes internet-előfizetés már 67%-a mobilinternet volt, részaránya egy év alatt 1,4 százalékponttal nőtt.

2016. II. negyedév végén a vezetékes internet-előfizetések száma 5,8%-kal növekedett 2015 azonos időszakához képest. Ezen belül a legjelentősebb technológia az 50%-os részarányt képviselő kábelhálózatos előfizetések száma 5,5, az optikai hálózatosé 16, az xDSL-előfizetéseké 1,3%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A szélessávú vezetékes (kábeltévés, optikai és xDSL-előfizetés együtt) internet-előfizetések aránya (31%) egy év alatt 1,3 százalékponttal csökkent. 2016 II. negyedévében az előfizetők vezetékes interneten keresztüli letöltési forgalma (352 ezer terabyte) 22, a feltöltési forgalma (143 ezer terabyte) pedig 0,7%-kal növekedett előző év azonos időszakához képest. A letöltési forgalom közel 2,5-szerese volt a feltöltési adatforgalomnak.

A mobilinterneten keresztül bonyolított adatforgalom 16,9 ezer terabyte volt, 33%-kal több az egy évvel korábbinál. Az előfizetések 25%-a a 2 Mbit/s alatti, 29%-a pedig a 10 és 30 Mbit/s közötti garantált sávszélességű tartományba6 tartozott a vizsgált időszakban. A kiemelkedően gyors sebességet biztosító tartományokba (legalább 30 Mbit/s) az előfizetéseknek a 20%-a tartozott. 2016 II. negyedévében jelentős mértékben (+4 százalékponttal) eltolódtak az előfizetések a kiemelkedően gyors sebességet biztosító tartományok irányába előző év azonos időszakához képest.

2016 II. negyedévében az internetszolgáltatásból származó nettó árbevétel 49,1 milliárd forint volt, folyó áron 8,6%-kal több az egy évvel korábbinál. Az árbevétel változása nem tükrözi az előfizetések számának ennél dinamikusabb bővülését, az akciók és a díjak mérséklődése miatt.

Az internetszolgáltatásokból származó árbevétel 39%-a a mobilinternetes előfizetésekből képződött, ami 9,8%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. 2016. április–júniusban az internet-előfizetésekből származó nettó árbevételből a szélessávú vezetékes (kábeltévés, optikai és xDSL-előfizetés együtt) internetszolgáltatások árbevételének (25,5 milliárd forint) aránya 52% volt, amely 1,3 százalékponttal csökkent egy év alatt.

Forrás: KSH