NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2016. szeptember 28.

KSH - A mobiltelefonoknál a feltöltőkártyás előfizetések aránya 41 százalékra csökkent, 2016. szeptember

2016. II. negyedév végén a mobiltelefon-előfizetések száma 11,7 millió volt, az állomány egy év alatt 72 ezerrel (0,6%-kal) mérséklődött. 

A kismértékű visszaesés oka, hogy a feltöltőkártyás (pre-paid) előfizetések számának csökkenése meghaladta a havidíjas (post-paid) előfizetések számának emelkedését. A teljes állományon belül a havidíjas előfizetések száma a tárgynegyedév végén meghaladta a 6,9 milliót, ez 279 ezerrel (4,2%-kal) több, mint 2015 azonos időszakában.

Ezzel szemben a feltöltőkártyás előfizetések száma 351 ezerrel, aránya (41%) pedig 2,7 százalékponttal csökkent. A havidíjas előfizetések folyamatos erősödése annak az eredménye, hogy az új ügyfelek mellett a feltöltőkártyás ügyfelek egy része is átvált szerződéses csomagra, illetve a post-paid típusú szolgáltatások percdíjai sok esetben alacsonyabbak és adatforgalmat is biztosítanak a felhasználók számára.

A kombinált szolgáltatáscsomagok és a havidíjas előfizetések elterjedésével a mobil-adatelőfizetések száma is folyamatosan emelkedik. Az adatforgalom 2015 II. negyedévéhez képest 35%-kal növekedett, így meghaladta a 17,5 ezer terabyte-ot. A 4G-s technológia elterjedését jelzi, hogy az összes adatforgalom 56%-a már 4G/LTE-rendszeren2 keresztül zajlott. Az adatforgalom folyamatos növekedése a hálózati infrastruktúra fejlődésének és az internetképes hordozható technológiai eszközök elterjedésének az eredménye.

2016 II. negyedévében a küldött SMS-ek száma 4,1%-kal nőtt, míg az MMS-eké 0,6%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. 2016. április–június hónapokban a mobilhálózatból több mint 2 milliárd hívást kezdeményeztek, 1,4%-kal kevesebbet az egy évvel korábbihoz képest. A mobiltelefonálással töltött összes percidő (5,5 milliárd perc) 5,7%-kal bővült.

A legnagyobb részarányú (58%), saját hálózatba irányuló hívások időtartama 2,4%-kal emelkedett. Legnagyobb mértékben – részben a roamingdíjak csökkenésével összefüggésben – a kis súlyú nemzetközi hívások percideje növekedett, 35%-kal. Az egy mobil-előfizetésre jutó beszélgetések száma (177 darab) kismértékben csökkent a 2015. II. negyedévihez képest. Egy előfizetésre átlagosan 465 percnyi beszélgetés jutott, ez naponta átlagosan 5,1 perc telefonálásnak felelt meg.

A vezetékes fővonalak száma 2016. II. negyedév végén 3,1 millió volt, 1,6%-kal több az előző év azonos időszakinál. Az ISDN-vonalak száma (307 ezer darab) 15%-kal csökkent egy év alatt. A VoIP-hangcsatorna (kábeltelevíziós, illetve szélessávon megvalósuló helyhez kötött telefonszolgáltatás) vezetékes vonalszámon belüli részaránya 55% volt, így 5,2 százalékponttal múlta felül az előző év azonos időszakáét.

A tárgyidőszak végén a száz lakosra jutó vezetékes fővonalak száma 32 volt. A bekapcsolt vezetékes fővonalak 82%-a egyéni fővonal, 17%-a üzleti fővonal volt. Az összes bekapcsolt fővonal kevesebb mint 1,0%-a volt a nyilvános és egyéb fővonal.

A vezetékes hálózatból indított hívások száma 14, időtartama pedig 4,9%-kal csökkent 2015 II. negyedévéhez képest. A VoIP-típusú hívások részaránya az összes híváson belül 1,1 százalékponttal növekedett egy év alatt. A beszélgetések összesített idejének 42%-a VoIP-alapú volt.

A vezetékes hívások 74%-át egyéni fővonalról, 25%-át üzleti előfizetésről indították. A vezetékes telefonálással töltött percidő 88%-a egyéni hívás, 12%-a üzleti hívás volt. Az egyéni előfizetők által indított hívások átlagos ideje (5,2 perc) 3,2 perccel haladta meg az üzleti fővonalról kezdeményezett beszélgetések időtartamát.

A gyakran díjmentes hálózaton történő beszélgetést és jelentős ingyenes idősávot is tartalmazó csomagok elterjedése következtében az előfizetők kevesebbszer, de hosszabb ideig beszélgettek vezetékes telefonról (4,4 perc), mint mobiltelefonról (2,6 perc). 2016. április–június hónapokban az egy vezetékes fővonalra jutó beszélgetések száma internethívások nélkül) 75 darab volt, 13-mal kevesebb, mint egy évvel korábban. A telefonbeszélgetésre fordított idő közel 16%-át tették ki a vezetékes telefonról indított hívások.

2016. II. negyedévben – az előzetes adatok alapján – a megfigyelt távközlési szolgáltatók (telefon, internet, kábeltelevízió) távközlési tevékenységéből származó nettó árbevétele (207,5 milliárd forint) folyó áron 1,2%-kal magasabb volt az előző év azonos időszakinál. A mobiltávközlési szolgáltatásból származó árbevétel az előző évhez képest 18%-kal emelkedett, ami – az alacsony bázis mellett – az új piaci szereplők megjelenésével függ össze.

Forrás: KSH