NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2016. szeptember 27.

KSH - A távközlési ágazatban a munkavállalók száma 3 százalékkal csökkent, 2016. szeptember

2016. II. negyedévben – az előzetes adatok alapján – a statisztikai főtevékenységük szerint az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ágba sorolt, legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások értékesítésből származó – folyó áron számított – bevétele 644 milliárd forint volt, amely 2,7%-kal haladta meg a 2015. II. negyedévit. 

A 40%-os súlyt képviselő távközlési ágazat vállalkozásai több mint 257 milliárd forint bevételt értek el. A legnagyobb mértékben, 21%-kal, a kis súlyú film-, video-, televízióműsorgyártás, hangfelvétel-kiadás és a műsor-összeállítás, műsorszolgáltatás ágazatokba sorolt vállalkozások együttes árbevétele (64 milliárd forint) növekedett. Az értékesítés árbevétele folyó áron 7,7%-kal növekedett a kiadói tevékenység, illetve 2,4%-kal – a 42%-os részarányú – információtechnológiai
és az információs szolgáltatás ágazatokban.

2016 II. negyedévében – az intézményi munkaügyi statisztika adatai szerint – az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ágban a legalább 5 főt foglalkoztató gazdasági szervezeteknél a teljes munkaidőben alkalmazásban állók létszáma 74,1 ezer fő volt, 5,7%-kal több az egy évvel korábbinál. Legnagyobb arányban (64%) az információ-technológiai és az információs szolgáltatás tevékenység ágazatokban működő gazdasági szervezetek biztosítottak teljes munkaidős foglalkoztatást, a 47,5 ezer fős létszám ebben az ágazatban nőtt a legnagyobb mértékében, 11%-kal. A távközlés ágazatban a létszám (15,6 ezer fő) 2,6%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

2016 II. negyedévében az egy főre jutó havi bruttó átlagkereset az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág egészében (473 ezer forint) 4,1%-kal növekedett. A nemzetgazdasági ágon belül az egy főre jutó havi bruttó kereset a távközlési ágazatban (484 ezer forint) átlagosan 0,7%-kal (3,5 ezer forinttal) nőtt a 2015. II. negyedévihez képest. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete a kiadói tevékenység ágazatban volt a legalacsonyabb (358 ezer forint), a nemzetgazdasági ág átlagának 76%-a.


Forrás: KSH